TUUR FLORI

ZOONE

TUUR FLORIZOONE

Tuur Florizoone - Chromatic Accordeon


MASSOT/FLORIZOONE HORBACZEWSKI

Michel Massot - Tuba, Euphorium, Trombone

Marine Horbaczewski - Cello

Tuur Florizoone - Chromatic Accordeon


TRICYCLE

Vincent Noiret - Double Bass

Phillippe Laloy - Sax Soprano & Alto, Flute & Bass Flute

Tuur Florizone - Accordeon

Florizoone (1978) heeft klassiek pianoles gehad en jazzpiano en compositie gestudeerd aan het conservatorium. Praktijkervaring deed hij onder andere op in Brazilië, zoals in workshops de grote percussionist Nana Vasconcelos, en door het begeleiden van circus-, dans- en theatervoorstellingen. Hij werkte samen met kopstukken uit de jazz (Philip Catherine, Garrett List), de popmuziek (Stijn Meuris, Thé Lau), de klassieke muziek (Claron McFadden, het Brussels Philharmonic) en de folken wereldmuziekscene (Luka Bloom, Carlos Nuñes). Zijn beheersing van stemmingen en sferen, gebaseerd op simpel, direct aansprekend materiaal, demonstreerde hij in populaire filmsoundtracks als Les Amours des Moules en Aanrijding in Moscou. Als improvisator is hij op zijn best in open situaties met veel vrijheid en interactie, zoals in de groep Tricycle, het

collectieve trio Massot/Florizoone/Horbaczewski, en een duo met diatonisch accordeonist Didier Laloy.'Queskia?' Qu'est-ce qu'il y a? Wat is er aan de hand met dit land? Tricycle, oftewel de muzikale samenwerking tussen een Waal, een Vlaming en een Brusselaar, illustreert hoe rijk de kruisbestuiving over de taalgrens kan zijn. Projecten waarin Franstaligen en Nederlandstaligen naast elkaar figureren ontspruiten er momenteel geregeld en binnen de jazz is een dergelijke trend eigenlijk nooit vreemd geweest. Het Conservatorium van Luik bleek de voorbije decennia immers een interessante kweekbodem voor jazzmuzikanten, waardoor getalenteerde Vlamingen wel over de taalgrens moesten heen kijken om met gelijkgestemde collega's in contact te komen. In het geval van Tricycle ontmoetten accordeonist Tuur Florizoone, fluitist en saxofonist Philippe Laloy en contrabassist Vincent Noiret elkaar echter ook in een gedeelde liefde voor folkmuziek. De derde worp van dit jonge ensemble illustreert dat eens te meer en staat opnieuw op de bres tussen jazz en folk, hoewel improvisatie een substantieel deel uitmaakt van de nummers. In feite zijn het alleen de thema's die Florizoone schreef die dikwijls ontleend lijken aan de volksmuziek, een indruk die nog versterkt wordt door het aanstekelijke geluid van de saxofoon of de accordeon, die ook door ordinaire straatmuzikanten vaak worden aangewend.

De manier waarop 'Positiv' opent, doet bijvoorbeeld sterk denken aan een feeërieke kermissetting. Florizoone, die negen van de tien nummers voor zijn rekening nam, heeft natuurlijk affiniteit met wat er leeft "onder de mensen". Precies zijn voeling voor natuurlijke volksmelodieën maakte zijn soundtrack voor 'Aanrijding in Moscou' een schot in de roos. Het zachtaardige 'Queskia?' of de breekbare pracht van 'Valse des frimeurs' tonen aan de andere kant dat Florizoone tegelijk een rasechte jazzmuzikant is. Men hoort een totaal ander aspect van Tricycle, met name dat van de timide finesse dat geboorte geeft aan een ongecompliceerd lijkende magische sfeer. Sedert 'Orange for Tea' en 'King Size' (met een aantal interessante gastmuzikanten), de twee vorige albums van deze band, is er weliswaar weinig veranderd, maar dat doet niet af aan de charme van alle heerlijke nummers die 'Queskia?' kleuren. Gaande van pittoreske deuntjes over hartverscheurende improvisaties tot zoete ballades: op deze nieuwe plaat heeft het trio zijn kwaliteiten mooi verdeeld en het evenwicht waarmee de nummers over het album verdeeld zijn, is al even subtiel als de tracks zelf. Laloy, Noiret en Florizoone gaan met open vizier met elkaar in dialoog en het album overstijgt het gemiddelde muzikaal-politieke statement met sprekend gemak.

"Weinig nieuws onder de zon" zullen sommigen misschien aanbrengen, maar als amper de derde plaat van dit gezelschap, getuigt 'Queskia?' van een ongewoon grote dosis maturiteit. Tricycle weet welke kant het als groep op wil en hun eigenzinnige muziek klinkt niet vers maar ook niet verouderd. Sprookjesachtig en unheimlich tegelijk, is het met Tricycle's jongste alweer thuiskomen...


Aventura Musica Tuur is bovendien ook platenbaas van het label Aventura Musica, dat in januari 2017 haar 8ste wapenfeit op de markt brengt: ‘Secrets’ van Massot/Florizoone/Horbaczewski en sopraan Claron McFadden.

www.tuurflorizoone.be

www.aventuramusica.be

...volgt een klassieke piano-opleiding vanaf zijn 6de jaar. Zijn muzikale nieuwsgierigheid kent geen grenzen: al vroeg experimenteert hij met verschillende muziekstijlen: world, Jazz, chanson, ... ook begeleidt hij theatervoorstellingen, circus, dans, musical en leert ondertussen wat percussie en accordeon spelen.


Op 17-jarige leeftijd trekt Tuur voor een jaar naar Brazilië (mét accordeon) en ontdekt er een nieuwe, percussieve manier van musiceren. Al gauw speelt hij in enkele groepen, volgt workshops bij oa. Nana Vasconselos en doet er onvergetelijke ervaringen op.

Terug in België volgt hij een 5-jaar durende Jazz-opleiding aan het Koninklijk Conservatorium voor piano en compositie en krijgt er lessen van oa. Diederik Wissels, Natalie Loriers, Kris Defoort en Pirly Zustrassen. Tussen 2002 en 2003 gaf Tuur piano- en harmonieles aan de Jazz Studio in Antwerpen. Momenteel doceert Tuur aan 'jazz accordeon' aan het conservatorium van Gent. Bovendien is Tuur sinds 3 jaar ook actief bij Met-x waar hij onder de naam ‘ZWAP’ muziek doceert aan jongeren uit de buurt van de Marollen. Een multicultureel project zonder barrières en niveauvereisten, waar creativiteit en plezier centraal staan.


Tuur Florizoone is snel uitgegroeid tot één van de meest geliefde muzikanten in België. Met zijn onweerstaanbare podium presence heeft hij aangetoond dat een accordeon tot veel meer in staat is dan de gebruikelijke hoempapa op de straathoek… In 2008 viel het publiek tijdens de prestigieuze World Soundtrack Awards als één blok voor zijn passionele score voor de Vlaamse film ‘Aanrijding in Moscou’. Melancholische, eenvoudige melodietjes die de aanzet zijn voor een breed palet aan emoties en kleuren, zijn Tuurs forte. Met een minimum aan middelen, zoveel mogelijk muziek maken.


Eigen label

In 2010 richtte Tuur zijn eigen muzieklabel 'Aventura Musica' op, waar ondertussen al 67 platen op zijn uitgekomen.

Groepen en projecten:


•In juli 1999 richt Tuur de groep ‘Tricycle’ (www.tricycle.be) op met bassist Vincent Noiret en Philippe Laloy op sopraan sax. Eigen composities van Tuur Florizoone staan centraal, die op een vrije en interactieve manier geïnterpreteerd worden. Tot op heden vormt deze groep een hecht trio. Toernees in België, Nederland, Québec, Brazilië, China, Vietnam... hebben de groep samen gebracht met 3 albums tot gevolg: in december 2004 kwam hun eerste cd ‘Orange For Tea’ uit op het label AZ production (AZ 1006) en in 2006 kwam de 2de plaat ‘King Size’ uit met gastmuzikanten Laurent Blondiau, Stephan Pougin en Victor da Costa. Voor haar derde plaat, 'Queskia' keerde Tricycle terug naar de basis door ze geheel in trio op te nemen.

•Samen met tubist Michel Massot en celliste Marine Horbaczewsi vormt Tuur het trio 'Massot/Florizoone/Horbaczewski. Toen het trio in 2008 haar eerste album ‘Cinema Novo’ lanceerde, viel de originele klank en bijzondere samenstelling meteen op. Avontuurlijk als ze zijn, laat hun muziek zich niet zomaar in één stijl duwen, maar schurkt ze verleidelijk aan tegen de grenzen van jazz, folk en klassiek. Hun instrumenten lijken op het eerste gezicht dan wel ongebruikelijk en niet compatibel, ze hebben alvast veel raakpunten: een breed geluid, een uitgebreid register en een fotogeniek uitzicht. Het 2de album van de groep, 'Balades Ephémères', kwam uit in mei 2013.

‘SECRETS’ 2016, een project met sopraan Claron McFadden en Massot/Florizoone/Horbaczewski. De muzikanten zetten geheimen die anoniem verzonden werden op muziek en beeld. Productie: Muziektheater Transparant. CD release: januari 2017

•Het stond in de sterren geschreven dat Tuur Florizoone en diatonische accordeonist Didier Laloy (Urban Trad, Tref, S-Tres, Accordeon Samurai...) ooit muzikaal met elkaar zouden gaan samenwerken. Didier's forte is het spelen van een mooie melodie, terwijl Tuur spontaan instaat voor tegenstemmen en harmonische variatie. Ieder zijn ding dus. Hun eerste gemeenschappelijk CDproject (uit op Aventura Musica 2012) kende een rijpings- en aftastingsproces van bijna 10 jaar. In 2003 speelden Didier en Tuur voor het eerst samen op het 'Tzadic' album met zangeres Zahava Seewald. Met een optreden op expliciete vraag van de Opéra Philharmonique de Liège, gingen beide heren voor een exclusief duo optreden aan het repeteren in mei 2012. De 850 mensen in de zaal werden helemaal ingepakt, niet in het minst door het virtuoze en complementaire samenspel van beide heren, het tomeloze spelplezier dat van hun gezichten was af te lezen en de sympathieke interactiviteit met hun publiek.

•Sinds 2 jaar speelt Tuur op regelmatige basis samen met stertrompetist Eric Vloeimans (NL). Als de heren niet in duo spelen, laten ze zich onder de naam Oliver's Cinema flankeren door cellovirtuoos Jörg Brinkman (Germany)

•Tuur speelt sinds augustus 2003 samen met Quentin Dujardin. Sfeervolle muziek met een heel persoonlijke en multiculturele klank. Jazz, Flamenco of Arabische muziek, de invloeden zijn talrijk, mede dankzij  de bijdrage van de Marokkaanse violist Jalal El Allouli.

•SOLO (accordeon en piano) speelde Tuur oa ,op het Gaume Jazz Festival, Euritmix Festival 2006 (Brussel, voorprogramma Richard Galliano), Misuques et Racines festival (Luxemburg, 2006) of in Colombië als solist met een symfonisch orkest (Cali, februari 2006).

•In de folk & wereldmuziekscene wereld werkte Tuur samen met oa Luka Bloom, Carlos Nuñes, Uxia, Ialma, Zahava Seewald, Raul Barbosa, Ronny Verbiest, Alfredo Marcucci en in de klassieke wereld met bv Claron McFadden, Brussels Filharmonic o.l.v. Dirk Brossé, Piacevole, ...

•Tuur speelde reeds samen met Marlène Dorcena, Pierre Van Dormael, Fabian Fiorini, Garrett List, Chris Joris, Márcia Maria

•Als begeleider werkte Tuur reeds samen met het gros van de Belgische/Nederlandse popwereld: Stijn Meuris, Thé Lau, Paul Michiels, Dirk Blanchard, Jo Lemaire, Eric Melaerts, Patrick Riguel ... om er maar enkelen te noemen.

•Samen met gitarist Philip Catherine en strijkkwintet Piacevole heeft Tuur een project rond de eigen composities van beide solisten. Ze namen een concert op voor RTBF radio ter gelegenheid van de opening van ‘Festival de Namur’ in juli 2008.


Filmscores


•Tuur componeerde de soundtrack voor de langspeelfilm ‘Aanrijding in Moscou’ van regiseur Christophe Van Rompay. Release februari 2007.

•Genomineerd voor de 8ste WORLD SOUNDTRACK DISCOVERY AWARDS (2008) voor zijn compositie voor de film AANRIJDING IN MOSCOU. De World Soundtrack Award voor Discovery of the Year is een internationale prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan jong filmmuziektalent. De voorbije jaren ontvingen ondertussen bekende componisten zoals Craig Armstrong en Gustavo Santaolalla de prijs. De genomineerde componisten worden gekozen door de World Soundtrack Advisory Board en mogen maximum zes soundtracks voor langspeelfilms geschreven hebben.

•documentaire 'Bons Baisers de la Colonie' (regisseur: Nathalie Borgers, 2011)

•documentaire 'Lone Twin/pas de deux' (regisseur: Anna van der Wee, 2011)

•documentiare 'Les amours des moules' (regisseur Willemiek Kluijfhout, 2012)

•langspeelfilm 'Brasserie Romantiek' (regisseur Joel Vanhoebroeck, 2012)

•Ook componeerde en musiceerde hij voor verschillende andere kunsttakken: dans (Nieuw-Zeelandse choreografe/danseres Claire O’neill, Silvia Ubieta), Film (kortfimls van oa Sofie Saller, Raf Enckels, Cinema Novo festival Brugge), TV (Bart Peeters, Man Bijt hond,...) theater en cirkus (Cirkus in Beweging, Féria Música, Blue Lemon...)Cd opnames


LEADER

•Azeto Orkestra Fanfare à la croisée des chemins, AZETO editions AZ 1001, 2001

•Tricycle Orange for Tea, Aventura Musica AM003

•Tricycle, King Size, Aventura Musica AM004

•Tuur Florizoone, ‘Aanrijding in Moscou’, soundtrack., Aventura Musica AM002

•Massot/Florizoone/Horbaczewski, ‘Cinema Novo’, Aventura Musica AM005

•Tricycle 'Queskia?', Aventura Musica AM001

•Tuur Florizoone Mixtuur, De WERF 097

•Didier Laloy & Tuur Florizoone AM006

•Tuur Florizoone Soundtrack 'Brasserie Romantiek'. EMI (jan 2013)

•Massot/Florizoone/Horbaczewski, 'Balades Ephémères', Aventura Musica. AM007

•Massot/Florizoone/Horbaczewski invites Claron McFadden ‘Secrets’, Aventura Musica 008

SIDEMAN 

•Zahava Seewald: Koved, Tzadic TZ 7177, 2002

•Zahava Seewald: Great Jewish Music: Sacha Argov, Tzadic TZ7173; 2002

•Quentin Dujardin: Khamis, Arsis World AS-00-A-64014-W, 2003

•Zahava Seewald: invited by John Zorn: The Unknown Massada, Tzadic TZ7181, 2005

•Gadu Gadu, Live at the yard, Public Peace, 2006

•Musicazur, ‘Prend de l’air’, IGLOO, 2007

•ANOO, ‘The luckless lands of the North’, Homerecords.be, 2007

•Chroma, Radea, Homerecords.be, 2007

•Quentin Dujardin, Veloma. Enya 2007

•Barbara Wiernik, ‘Soul of Butterflies’, AZ Productions, 2009

GUEST

•George Luiten: Solan, Imprimerie GFR421 2001

•Kermesso o-pruneaux: Première Récolte, Granota 2007

•Elphara, ‘Bow’, Agua 08-002, 2008

PRODUCER

•Antwerp Gipsy Ska Orkestra: ‘Tuttilegal’, Evil Penguin records, 2007


Vlaamse Overheid


Vele van de cd producties van het label ‘Aventura Musica’ genoten steun van de Vlaamse Overheid. Het project SECRETS kon rekenen op een werkingssubsidie voor de creatie in september 2015 en een steun voor de opname van de CD in juli 2016.